Украйна се доближава до получаването на западни танкове 

Украйна се доближава до получаването на западни танкове 
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.01.2023
  • Сподели:

След месеци на обсъждания доставката на бойни танкове Leopard за Украйна е все по-близо. Според последователни съобщения в медиите канцлерът на Германия Олаф Шолц вече е готов да го направи - но само при определени условия. Според в. Süddeutsche Zeitung u Bild в телефонен разговор с американския президент Джо Байдън Шолц е дал да се разбере, че Германия може да изпълни доставката само ако САЩ от своя страна предоставят на Украйна собствени бойни танкове Abrams.

 

САЩ обаче отхвърлят това. В сряда зам.-министърът на отбраната на САЩ Колин Кал заяви пред журналисти, че танкът Abrams е „много сложна" част от въоръжението. Той бил скъп, изисквалтрудно обучение и изразходвал много гориво за двигателната си задвижваща система, каза той. „Поддръжката на тази система не е от най-лесните".

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин не иска да доставя на украинците оръжия, „които те не могат да ремонтират, които не могат да поддържат и които не могат да си позволят в дългосрочен план, защото това не е полезно", продължава Кал.

Генералният секретар на НАТО: Украйна ще получи по-тежки оръжия

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Украйна ще получи по-тежки оръжия за борбата срещу Русия. Посланието от срещата на Контактната група за Украйна в американската база в Рамщайн, Рейнланд-Пфалц, в петък ще бъде, че ще има „по-съвременна подкрепа, по-тежки оръжия и по-модерни оръжия". Това е борба за собствените ни ценности и демокрация, каза норвежецът. 

Столтенберг остави открит въпроса дали ще има анонси за доставката на танкове Leopard 2. Възможно е норвежецът да намеква и за това, че Великобритания иска да предостави на Украйна 14 основни бойни танка Challenger 2.

 

Германски танк Leopard. Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg

 

Според информацията САЩ подготвят нови мащабни доставки на оръжие за Украйна, която е обект на нападение от страна на Русия. Новинарският портал Politico съобщи, позовавайки се на информирани кръгове, че САЩ обмислят, наред с други неща, доставката на колесни бойни машини на пехотата Stryker. Колесните бойни машини на пехотата се използват за разузнаване и транспортиране и се предполага, че предлагат високо ниво на защита срещу нападения.

Зеленски критикува колебанието на международната общност при предоставянето на подкрепа

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски обвини международната общност, че се колебае твърде дълго. „Времето, в което свободният свят се замисля, се използва от терористичната държава, за да убива", заяви украинският лидер във видеообръщение на Световния икономически форум в Давос. В момента, каза той, е особено важно да се предвиди военната мобилизация на Русия.

Зеленски настоява: „Доставката на западни бойни танкове трябва да предшества следващото нахлуване с руски бойни танкове“. Според него това се отнася и до осигуряването на системи за противовъздушна отбрана. То трябвало да стане преди „следващите руски ракетни атаки".

Руският национален суверенен фонд се топи

Руският национален суверенен фонд е спаднал към 1 януари с още 38 млрд. долара до 148,4 млрд. долара, тъй като правителството го ползва активно за запълване на бюджетния дефицит, сочат данни, цитирани от Ройтерс. Само през декември министерството на финансите е изтеглило от фонда 2,41 трлн. рубли (35,1 млрд. долара), за да покрива дефицит. Във фонда се трупат средства най-вече от продажбите на петрол. Заедно с вземаните от властта заеми на вътрешния пазара фондът е основен източник на средства за финансиране на бюджетния дефицит след началото на войната в Украйна и последвалите тежки санкции срещу Москва от страна на Запада. През миналата година фондът беше използван и за да бъдат спасени изпитващите сериозни затруднения руски държавни железници и авиокомпанията „Аерофлот".

Според анализатори опитите на Русия да покрие дефицита като продава резервите си от чужда валута може да вкара Москва в порочен кръг, да повиши изкуствено рублата и допълнително да свие приходите на Кремъл от износ на газ и петрол.

Към 1 януари фондът е възлизал на 7,8 на сто от БВП на Русия, според министерството на финансите, но едва 87,2 милиарда долара, или 4,6 на сто, от него са били в ликвидни активи. Към 1 февруари миналата година, три седмици преди началото на инвазията в Украйна, фондът се е равнявал на 10,2 на сто от БВП на страната, или 174,9 милиарда долара.

Миналата седмица финансовият министър Антон Силуанов съобщи, че бюджетният дефицит на страната за тази година ще възлезе на 2,3 на сто. Преди началото на войната прогнозата беше за 1 на сто бюджетен излишък.

Положението в Източна Украйна

Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи за нови боеве в Източна Украйна.  Съобщава се, че руските сили са изстреляли четири ракети, включително две по граждански цели в град Краматорск в Донецка област, западно от огнищата на сраженията край градовете Бахмут и Авдийвка.

Тайните служби ще разследват катастрофата с хеликоптер край Киев

След смъртта на украинския министър на вътрешните работи Денис Монастирски и още 13 души при катастрофа с хеликоптер, причините остават неясни. Президентът е наредил на тайните служби да проведат разследване, заяви Зеленски във видеообръщение в сряда вечерта. Монастирски и заместник-министърът на вътрешните работи Ехвений Енин, който също почина, не били политици, които „лесно могат да бъдат заменени". „Това е наистина голяма загуба за държавата“, призна държавният глава. 

По последна информация сред загиналите в катастрофата, станала в сряда сутринта в жилищен район близо до детска градина край столицата Киев, има деца.

Използваният тип хеликоптер Airbus H225 не се счита за особено надежден. На фона на руската агресивна война, от която Украйна се защитава вече почти единадесет месеца, не е изключено свалянето на хеликоптера или саботаж.

 

Останки след катастрофата с хеликоптер в Бовари. Снимка:  EPA/SERGEY DOLZHENKO

 

 

Правителството на САЩ е загрижено за маневрите на Русия и Беларус

САЩ изразиха загриженост от съвместните маневри на Русия и Беларус. Директорът по комуникациите на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви, че Беларус е оказал „ясна и очевидна" подкрепа на Русия при нападението срещу Украйна. „Тези учения се наблюдават и контролират от нас, както е било и в миналото“. Той заяви, че те се следят „със загриженост". Засега обаче нямало индикации, че Беларус планира да нахлуе в Украйна.

Пригожин разкритикува липсата на забрана на Youtube

Междувременно ръководителят на руската частна армия „Вагнер" Евгений Пригожин обвини в предателство служители на президентската администрация, които са близки до лидера на Кремъл Владимир Путин. Те се престрували, че са на страната на Путин, но всъщност нарушавали хода на войната и чакали бърз край, за да могат да се подмажат на САЩ в случай на поражение на Русия - твърди Пригожин. Войските на бизнесмена се сражават заедно с руската армия в Украйна. В същото време той заяви, че Москва скоро ще изпълни исканията му за блокиране на видеоплатформата Youtube.

"Youtube е информационната чума на нашето време", каза Пригожин в публикувано в Telegram изявление, в което посочва без доказателства, че 40% от видеоклиповете в платформата са "политизирани и насочени срещу Русия".

Според него платформата не е била забранена по две причини в Русия, която иначе затегна контрола върху чуждестранните медии след нахлуването си в Украйна: предположениeто, че тя е незаменима за обикновените граждани, и наличието в Кремъл на хора, които всъщност симпатизират на Съединените щати. "Имаме огромен брой хора в президентската администрация, които мислят само за едно нещо: как само ако Русия загуби войната, американците ще дойдат и ще ни регулират колкото се може по-скоро," каза Пригожин.

Какво ще бъде важно в четвъртък? 

Преди новите разговори в Рамщайн относно западната военна помощ за Украйна министрите на отбраната на няколко за държави ще се срещнат в Естония. На среща във военната база „Тапа" в четвъртък те планират да обявят най-новите си пакети с помощи за Киев.

 

 

 

Станете почитател на Класа